#metoo-ratsia tanssilavoille

Joukko #metoo-aktivoituneita päätti selvittää, minkälaisia eri elämänalueiden saarekkeita löytyy, jossa on mahdollisesti syytä epäillä epäasiallista kohtelua sukupuolten välisessä kanssakäymisessä. Yhdeksi kohteeksi valittiin suomalainen lavatanssi-ilta eräässä suositussa eteläsuomalaisessa viihdekeskuksessa. Tänne lähetettiin partio havainnoimaan. Mukaan kutsuttiin poliisipartio rikkomuksista epäiltyjen kuulustelun ja säilöönoton varalta. Todettakoon, että #metoo-partiolaisilla ei ollut ennakkokokemusta tanssimisesta muualta kuin lukion Vanhojen päiviltä ja diskoista.

Tanssi-illan alkaessa partion huomio kiinnittyi hakuriveihin, jossa miehet ja naiset järjestäytyivät toisiaan vastakkain. Josta sitten haettiin pari tanssia varten, tämän kanssa tanssittiin kaksi kappaletta ja asetuttiin riviin uudestaan hakemaan uutta paria. Lippuluukulla lippuja myyvältä tanssijärjestäjältä mentiin tivaamaan, että mitkä ovat muunsukupuolisten oikeudet, mistä he hakevat. Järjestäjä ei osannut vastata tähän mitään muuta, kuin että hakurivit ovat samat kuin aina ovat olleet. Että kuuluu tanssietikettiin. No, tämähän ei kelvannut, vaan todettiin että etiketit pannaan nyt uusiksi. Jos ei muuten, niin lakituvan tuomiolla. Järjestäjä ehdotti tilapäisratkaisuksi, että muunsukupuolisille järjestetään oma hakupaikkansa mies- ja naistenrivin väliin ja tämä merkittäisiin erillisellä kyltillä. Tämä ei riittänyt, vaan vaadittiin, että hakurivikäytäntö pitää keskeyttää ja kaikki hakekoon kaikkia ilman erillisiä hakurivejä. Seinällä oleva kyltti, joka osoitti miesten- ja naistenhaun ajankohdat, sammutettiin ja järjestäjä kuulutti, että tästä lähtien on sekahaku. Olihan se toki huomattavasti helpompaa. kuin järjestää hakupaikka niille noin 30:lle sukupuolelle, jotka tieteellinen tutkimus on löytänyt.

Eräs partiolaisista kokeili tanssimista ja havaitsi heti merkittävän haasteen. Mies yritti viedä ihan väkisin ja koko ajan. Mitä miehistä itsemääräämisoikeuden halveksuntaa, toksista maskuliinisuutta! Hieman meteliä nostettuaan ja laihana kompromissina hän sai miehen hyväksymään, että viedään vuorotellen ja toisen pitää tulkita toisen liikkeistä, milloin vientivuoro vaihtuu. Samaa tekniikkaa suositeltiin jälleen kerran kaikille, tanssilavalta kuuluttaen. Sovittiin, että partiolaiset havainnoivat omaa sekä vierusparien tanssia ja raportoivat rikkomusepäilyistä.

Toinen partiolaisista havaitsi, että tulisessa tangossa mies yritti tulla vartalokosketukseen, vaikka se hänestä tuntui epämiellyttävältä ja piti vetää vartaloa irti miltei väkisin. Toksinen maskuliinisuus jyllää jälleen! Tulipa kuulutettavaa tanssilavan mikrofonista: Tiivis vartalokontakti kielletty tästä lähtien, vaikkei toinen siitä erikseen meteliä nostaisikaan.

Koska lavakuulutuksista huolimatta kaikki tanssijat eivät noudattaneet suosituksia saatikka partiolaisten erillisiä huomautuksia, niin kahvioon perustettiin pulpetti, jonka eteen epäillyt marssitettiin jonottamaan poliisin kuulusteltavaksi. Muutama uppiniskaisin toksisesta maskuliinisuudesta epäilty istui jo Maijassa kyyditystä putkaan odottamassa.

Sanottavaa syntyi myös WC-järjestelyistä, eihän niissäkään muunsukupuolisia oltu huomioitu. Tanssinjärjestäjä hätäratkaisuna muutti toisen mies-WC:stä muunsukupuolisia varten. Partio ilakoi näpäytystä toksisille.

Partiolaisilla riitti keskinäistä mutinaa myös tanssikansan pukeutumisesta, joka oli silmiinpistävän, vanhanaikaisen sukupuoliroolittunutta: naiset tyllihameissaan ja kesämekoissaan, miehet kauluspaidassa ja suorissa housuissa. Samoin esitettävien tanssikappaleiden sanoituksissa räikeästi korostettiin näitä perinteisiä sukupuolirooleja. Käytännön syistä näistä epäkohdista ei kuitenkaan lavalle asti kuuluttamaan menty, vaan päätettiin vaatia tanssinjärjestäjältä, että tulevassa ilmoittelussaan erityisesti rohkaisee perinteisiä rooleja murtavia henkilöitä tervetulleiksi tansseihin. Sovittiin myös ruveta valmistelemaan joukkokirjettä tanssiorkestereille, että lähettäisivät kappalelistansa aktiivien raadille tarkastettavaksi, jotta sieltä voitaisiin sensuroida ihanteiden vastainen sisältö.

Illan kappaleiden sanoituksista vasta kummia kuuluikin: kuubalaisten sambaa, brassien lattareita, romanivähemmistön tulisia viuluja, kultaisia korvarenkaita! Törkeää kulttuurista omimista, rasismia!

Tanssinjärjestäjä esitti huolensa kaikkien näitten muutosten vaikutuksesta tulevien tanssi-iltojen suosioon ja täten omaan elinkeinoonsa, työntekijöidensä toimeentuloon. Mutta tätä riskiä partiolaiset pitivät vähäisenä. Että ei huolta – pikemminkin päinvastoin: eikö ole eduksi profiloitua tanssipaikkana muutoksen eturintamassa? Tanssinjärjestäjä ei tullut tästä vakuuttuneeksi.

Advertisements

Author: guitarkonkari

Kirjoitan tänne ajatuksia harrastuksistani sekä muista asioista. Twitter: @guitarkonkari

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s